Неділя
06.10.2024
23:35


Меню сайту
Форма Входу
Календар новин
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук
Друзі сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 48
Головна » 2010 » Березень » 4 » Про технологію фьюзинга (спікання скла)
Про технологію фьюзинга (спікання скла)
12:00
Технологія фьюзинга є однією з найдавніших методик обробки скла. У стародавніх єгипетських гробницях і поховання інших народів не раз знаходили вироби з спеченого скла.

Ф'юзинг - (з англ. Fusing - нагрів, плавка, розплавлення, спікання) - прижився в нашій мові термін для позначення цілого ряду технологій обробки теплого скла, яке формується при температурах від 600 до 900 º С.

Спікання скла - термічне з'єднання декількох скляних елементів в одне ціле.  При нагріванні до певної температури скло розм'якшується, і деталі вироби спікається між собою, не змінюючи або незначно змінюючи свою форму і взаємне положення. Суть технології «фьюзинг» ( «спікання») полягає в тому, що на цілісному шарі скла збирається малюнок майбутнього вітражу з шматочків кольорового скла, скляних гранул, шихти, дротів і т.ін. Потім скло розігрівається в спеціальній печі до температури ≈ 850 градусів і спікається в суцільний шар.

Незважаючи на трудомісткість виготовлення, вітражі, виконані за технологією «фьюзинг», можуть мати різну форму, товщину і фактуру. Це дозволяє використовувати їх у якості різних ефектних елементів інтер'єру: у вигляді перегородок, вставок в стіні, як стільницю, дзеркала, декоративного панно, вставки у двері, вставити у вікно, ширми. Виглядають такі вітражі сучасно і естетично і користуються заслуженою популярністю. Особливо виграшно вони виглядають в інтер'єрах постмодернізму і хайтека.

Залежно від задумки і температурних режимів шари можуть розтікатися або ж залишатися в незмінному вигляді. Кольорові плями малюнка можуть змішуватися, або, навпаки, - зберігати чіткі обриси. Можна зробити малюнок об'ємним і опуклим, а також домогтися зворотного, - зробити його майже плоским. У результаті у Вас з'являється бажана фактура, утворюється потрібна товщина і рельєф скляного виробу. При правильному підборі сортів скла і температурних режимів нагріву, технологія спікання дозволяє досягти чудового декоративного ефекту і високої міцності декоративного виробу.

Техніка спікання кольорового скла або фьюзинг відкрила нову сторінку в історії вітражного мистецтва. Кольорове скло, що звільнилося від металевих протяжок, органічно вписується в сучасний інтер'єр.  Ця техніка дозволяє створювати як цілі спечені картини, так і окремі елементи для вітражів в техніці Тіффані, надаючи природність композиції в цілому В даний час фьюзинг це не тільки декоративні елементи, а й вітражні вставки для дверей, вікон і меблів, декоративний посуд, абажури, циферблати для годинника, архітектурні елементи, декоративні панно, будь-яке доповнення до інтер'єру і багато чого іншого.  Інтер'єри наших будинків поки не насичені самоцвітними картинами з застиглого скла. І тому навіть самі незначні деталі фьюзинга виглядають особливо яскраво і свіжо!

Скляні вітражі, вітраж у вікні, вітраж у двері, вітраж у ніші, декоративні елементи для обробки меблів і будь-якого предмету інтер'єру - все це фьюзинг, спікання скла.  Яскравий, що переливається в променях елемент в техніці фьюзинг, здатний зробити звичайну скляні двері унікальною деталлю інтер'єру. Деталлю, повз яку неможливо буде пройти байдуже.

А якщо панно на скляних дверей зробити за допомогою піскоструминної обробки, і кільком його деталям додати обєму за допомогою ф'юзингу, то вийде дивна по красі і гармонії картина. Ефектно і дуже гарно виглядає фьюзинг на дзеркалах. До речі, доглядати за фьюзинг так само просто, як за звичайним склом.

Переглядів: 1790 | Додав: Vital | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0